Asociatia Tinerilor Formatori pentru Promovarea Dezvoltarii Rurale

Începând cu această lună tineri din Portugalia, Turcia şi Georgia vor lucra în comunităţile rurale din judeţul Vâlcea. Vor fi vizate şcolile şi zonele defavorizate din mediul rural.

Iniţiativa stagiului de voluntariat ce va începe în această lună aparţine Asociaţiei Tinerilor Formatori pentru Dezvoltare Rurală ce a adus la Râmnicu Vâlcea patru tineri voluntari din Portugalia, Turcia şi Georgia. Numele proiectului lor este „Active Participation for Rural Development” (Participare Activă pentru Dezvoltare Rurală) finanţat prin intermediul programului Tineret în Acţiune.

Cei patru tineri voluntari, cu vârste cuprinse între 22 şi 25 de ani vor lucra timp de şapte luni în şcoli şi comunităţi din satele vâlcene, în special cu cei mici. Vor încerca să promoveze în special educaţia non-formală prin jocuri şi activităţi pe diferite tematici. Georgeta Mureanu, coordonatorul voluntarilor explică în linii mari scopurile acestui proiect: „Stagiul de voluntariat a început pentru doi dintre tineri în data de 1 iunie. Ceilalţi doi voluntari, din Georgia, au ajuns la începutul lunii iulie la Râmnicu Vâlcea şi sunt pregatiţi să îşi înceapă activităţile.

În cele şapte luni de activităţi, voluntarii vor încerca de asemenea să promoveze şi dezvoltarea zonelor rurale şi în special a celor în care trăiesc comunităţi rrome. Scopul proiectului este acela de a ajuta şi a aduce noi idei în interiorul comunităţilor. În acelaşi timp se pune accent şi pe dezvoltarea personală a voluntarilor, pe schimbarea mentalităţilor şi pe îmbunătăţirea abilităţilor personale”. 

Joao Pedro de Sousa din Portugalia este unul din cei patru voluntari ce îşi vor începe stagiul în această lună. El spune ca a venit în România pentru a ajuta comunitatea şi că nu este la prima sa vizită în România. „Am făcut un stagiu Erasmus timp de trei luni la Cluj. Pot să spun ca sunt oarecum obişnuit cu ţara şi cu oamenii. Îmi place oraşul Râmnicu Vâlcea şi sunt sigur că mă voi simţi bine”, spune tânărul Joao. Pentru a se adapta cât mai bine la viaţa din România, organizaţia care îi găzduieşte le va oferi lecţii de limba română şi le va facilita diferite activităţi de socializare.